čtvrtek 19. listopadu 2015

Kdo je máma?

Máma je žena, která na sebe vzala břímě výchovy a péče o svou ratolest. Toto její privilegium ji poskytuje spoustu krásných, příjemných a nezapomenutelných okamžiků. Matka je ta, která naučí své dítě jak se postavit k světu čelem a jak být tím nejlepším člověkem. Máma je slovo, na které každá matka čeká a těší se až ho uslyší z úst svého dítka. Máma je žena, která chodí každý večer kontrolovat postýlku svého drobečka, střeží jeho klidný spánek a udělala by cokoliv, aby její dítě bylo šťastné.

Máma je také ta, která je při oblékání vzdorujícího drobka, hlavně v zimních měsících, zpocená až na uších. Stejně tak při dobíhání nízko podlažní tramvaje nebo, když pospíchá domů pro zapomenutý dudlík nebo oblíbenou hračku. Každá máma je občas tak trošku mimo, kdyby nebyla bylo by něco špatně. Při rozhovoru, který se ani nejmenším netýká dítěte nebo se naopak netýká jí, mluví v množném čísle. "My máme rádi, my papáme, my si dáme..." Ideálně ještě doplní svůj monolog o zdrobněliny nebo nesmyslná slova, která aplikuje na své dítě. Je natolik zvyklá komunikovat se svým dítětem, že i venku u kočáru pořád pronáší chytré poznámky. Občas se i stane, že tyto poznámky pronáší, i když je venku sama. O vození košíku s nákupem nemluvě, dítě přeci tento setrvačný pohyb uklidňuje. Matku potkáte kromě hřišti a dětských koutků, především v nákupních centrech, převážně v odděleních s dětským oblečením, dětskou kosmetikou eventuálně v hračkářství. Samozřejmě také všude, kde jsou slevy, na cokoliv. Máma je také ta, která je vždy a na všechno připravena, vždy má rezervní pleny, oblečení, hračky, dobroty vše co je potřeba.

Být máma je nejkrásnější věc na světě, je to jako když část sebe předáte někomu dalšímu, někomu koho milujete nejvíc na světě a víte, že jste tu vždycky pro něj!


Žádné komentáře:

Okomentovat